kata2

Thursday, 16 June 2011

Lunar Eclipse--> 16 June 2011 bersamaan 14 Rajab 1432H

assalamualaikum w.b.t

Bertarikh 16 jun 2011 bersamaan 14 Rejab 1432Hijrah........gerhana bulan telah aku saksikan..inilah pertama kali hampir 21tahun menikmati usia..tahu x Lunar Eclipse@gerhana bulan cm ne??cm ni.......gerhana bulan berlaku apabila bumi berada di antara matahari dan bulan dalam satu garisan yg selari dalam orbit. bulan akan mengalami fasa cerah kepada gelap sedikit demi sedikit sehingga gelap keseluruhan.;;.erm..peringkat fasa penumbra iaitu peringkat di mana bulan memasuki bayang2 penumbra pada jam 0122..n then,bulan akan memasuki bayang2 umbra pada jam 0222......fasa gerhana berlaku bermula dari jam 0321 sehingga jam0502......peringkat kemuncak gerhana penuh plak pada jam 0412.......subahanallah! Betapa agungnya ciptaan ALLAH swt.....pada masa yg sama.......sy dan student2 unisza yg lain mengerjakan solat sunat gerhana bulan (khusuf)..alhamdulillah..1st time pertama kali sy solat sunat 2 rakaat yg mempunyai 4kali ruku'..inilah ilmu yg sy dapat.alhamdulillah.......pada masa ni kami dpt melihat dgn jelas pabila Allah membukakan awan mendung untuk kami melihat ciptaaNya......ini pun kami da kira bersyukur walupun  tak sempat untuk melihat bulan meninggalkan byang2 pd peringkat umbra & penumbra kerana awam redup kembali....jam 0515 pulang ke unisza.

Maklumat gerhana 16 jun 2011:-


Moon enters penumbra: 2011 Jun 16  01:22:52
Moon enters umbra: 2011 Jun 16  02:22:24
Start of totality: 2011 Jun 16  03:21:57
Maximum eclipse: 2011 Jun 16  04:12:24
End of totality: 2011 Jun 16  05:02:50
Moon leaves umbra: 2011 Jun 16  06:02:22
Moon leaves penumbra: 2011 Jun 16  07:02:02
Umbral magnitude: 1.705
Penumbral magnitude: 2.712
Duration of total phase: 1h 40m 52s
Duration of umbral phase: 3h 39m 58s
Duration of penumbral phase: 5h 39m 10s


di bawah sy selitkan beberapa turutan gambr gerhana bulan 16 jun 2011:-













..sama2 la kite renugkan ciptaanNya..

 *gambar di ambil dr KOMPLEKS FALAK AL-KHAWARIZMI di sebabkan susana balai cerap di UNISZA kurang memuaskan.TQ.

Thursday, 9 June 2011

icon facebook,twitter and formspring

assalamualaikum w.b.t...


ada sapa2 yg blom ada icon kt sbelah kiri lg cm aku??hehe....xpe2,ni sy nk share kt member2 smue..try la buat yer..
sini ada 1 link  tentang cara2 meletakkan icon  facebook,twitter and formspring di sebelah kiri blog anda. pasni xpayah nk men bukak 'new tab' lau nk bukak pesbuk or twitter tuh..hikhihk..jom2 sama kongsi benda molek nie...jom klik sini utk tutorial or cara2 nk buat..hehe..




credit to ►AdamXis◄

Wednesday, 8 June 2011

mula2 masuk blog

 assalamualaikum w.b.t..
..pertama skali,nk bgthu..ak baru je create blog nie..haha..men hentam je.xtaw la jd ke x nie..bese la, budak bru belajar.haha..nk introduce sal diri sikt..nama aku nama pendek org pgl din..tp lau nama penuh ka...eh,xpela.xperlu kot.. :) asal dr kelantan n nk tw lg..tinggl mane leh search nga pok google la sng,pakai map..kihkih.nk introduce la ak lembap sikit...x tw nk cakap ap..haha.bak kata JAMBU ape pom xboley...pasal study plak,erm..bru je tamat dengan diploma,nk tunggu grad plok,,kawan2 doakan agr dpat sambung yer blaka..hi3.nk cite sal ap ak bleh 'terjebak' dgn blog nie..ak create blog ni pon atas pengaruh ak slalu bkak blog org..gilek ahh bak kata 'dia'..comei2 la deme tu make up blog..tu la wt aku nk acu cuba try test wt blog..sorrry to all followers kalu blog aku bese2 jah...dop pandai nop meng'edit nie...haha.eh,len kali la kawe naip panjang2...magrib dah..ni pom sejam..haha..maaf kalu terslah taip,terkurang ap yg nop di cuba sampaikan..yarrkk...belit lidoh2 nk bc.haha..